tips-tricks

Tip 3: alternatieve warmtebronnen

Alternatieve warmtebronnen

We zijn gewend aan de CV ketel: voor de verwarming en warm water. Nu we gas uitfaseren wordt er vooral naar de warmtepomp gekeken.  Vooralsnog een dure en complexe oplossing. Er zijn alternatieven, die de afhankelijkheid van een gasgestookte CV of warmtepomp verkleinen

  • Boilers (ik bedoel hier elektrisch) kunnen een goede bron zijn voor warm water: bij voorkeur dichtbij het tappunt, met weinig waterverlies en dus weinig overbodig verwarmen. 
  • Boilers zijn een manier van het opslaan van stroom als er zonnepanelen zijn. Je kan ze laten verwarmen als er zon is
  • Boilers zijn relatief goedkoop en de plaatsing vergt meestal weinig aanpassingen. Let op: er is vaak wel een aparte groep nodig (2000W = 8.7 Ampère), of de boiler nu groot is of klein
  • Denk qua verwarming eens aan infrarood: warmtepanelen, elektrische vloerverwarming of spiegelverwarming. Let wel op hoe ze (aan-uit) schakelen. Te lang aan zorgt voor een hoog stroomverbruik.
  • Infraroodverwarming werkt vaak goed lokaal: als bijverwarming of in een bepaalde zone. Het kan ook onder een bureaublad of in een wand, achter tegels. Een warme wand achter de douche: lekker toch?
 
Spiegelverwarming
Knuffelmuur (in de douchecabine)
IR paneel aan plafond