filosofie

Echte CO2 reductie is gratis: minder consumptie van vlees en zuivel, minder kopen, minder vliegen of reizen. Dat is waar het echte grote verschil is. Bovendien kan je groene stroom ook inkopen en hoef je die niet zelf te maken. Een woning verduurzamen is maar een deel van de oplossing.

Klimaat problemen bestaan niet: een klimaat kan nu eenmaal geen problemen hebben. MENSEN kunnen een probleem hebben. Net zoals nieuws: dat is neutraal. Goed of slecht nieuws hangt af van het perspectief.

Dat het klimaat verandert, is iets waarover de meeste wetenschappers het eens zijn. Ook over de rol daarin van de mens, alhoewel de consensus niet 100% is. De aarde bestaat al zo’n 4,5 miljard jaar en het klimaat is voortdurend veranderd. Alleen als de mens niet kan of wil mee veranderen met deze veranderingen is er een probleem.

Ik zie mijn bezoek aan de aarde als tijdelijk. En de  materie waar ik mee in contact kom, mag ik lenen. Bezit is tijdelijk, want je kan niets meenemen in je graf. Een appel mag je eten, maar alle elementen waaruit de appel bestaat worden uiteindelijk teruggegeven aan de aarde. Omdat je dus alles even mag gebruiken, voordat je het teruggeeft, voel ik mij sterk verantwoordelijk om daar met zorg mee om te gaan.

Dit is een gedachte die ik graag wil delen: met dingen die je leent, ga je zorgvuldig om. Dat gebeurt nu nog onvoldoende. We halen grondstoffen uit de aarde en gebruiken ze dusdanig, dat ze daarna nooit meer gebruikt kunnen worden. Dat is niet zorgvuldig. En veel van ons hebben kinderen en die zorgvuldigheid is juist dan belangrijk. Mijn kinderen zijn daarom mijn grootste drijfveer en ik hoop dat dat ook geldt voor anderen. Want ik gun hen hetzelfde of meer van de schoonheid die de aarde en het leven te bieden heeft.